THE MULTY DISCIPLINARY-
ARCHITECT

REUNION - PARIS - MAURICE
L’ATELIER exporte aujourd’hui son savoir-faire. Notre expertise en architecture bioclimatique et notre démarche éco-responsable nous ont permis de développer plusieurs projets à l’étranger (Myanmar, Maurice, Mayotte, Tanzanie, Qatar…).

Sorry, this entry is only available in French.

Sorry, this entry is only available in French.

Sorry, this entry is only available in French.

Sorry, this entry is only available in French.

Sorry, this entry is only available in French.

Sorry, this entry is only available in French.

Our team wishes you all the best for 2018 !

Sorry, this entry is only available in French.

A shopping center, high rise, is located on the edge of the future eco-city of Cambaie in Saint-Paul. Its architectural design is guided by the desire to open on this eco-city, for which this shopping center also acts as the commercial offices, which are accessible by foot or by bike. This center, being located near the motorway exit, is nevertheless easily accessible to drivers. The specificity of this project is also recognized by its pilotis-based structure, which provides for parking spaces away from the strong yearlong sunshine of this rocky plain, where shade is scarce. This configuration also allows for positioning of the shopping spaces so as to avoid possible floods and simultaneously create a large pedestrian plateau that serves the retail area. Here, the idea was to move beyond the traditional shopping mall concept that is enclosed within its own structure. This large pedestrian platform is designed as a real urban center. The space is organized in two major zones, the supermarket in the north and the mall in the south. The two volumes are separated by a space which looks like a valley or a ravine that may, in time, create a connection with the future nearby hospital of Saint-Paul. Almost like an echo of the sparkle of the close-by ocean, the facades vibrate in their double layer of perforated rugged aluminum, open in its lower part to allow free access to the shops that have the side wall oriented to the street. The skin has also the role of a thermic barrier that limits the calorific contribution on the facades, while simultaneously strengthening the uniformity and the character of this atypical shopping mall.

CONTRACTING AUTHORITY:MO private
PLACE:Saint-Paul
TYPE OF OPERATION:New construction
SURFACE:35 000 Sqm
CALENDAR: 2013
AMOUNT OF THE WORKS:80M€
MISSIONS:

Lead architect

Share this project