THE MULTY DISCIPLINARY-
ARCHITECT

REUNION - PARIS - MAURICE
L’ATELIER exporte aujourd’hui son savoir-faire. Notre expertise en architecture bioclimatique et notre démarche éco-responsable nous ont permis de développer plusieurs projets à l’étranger (Myanmar, Maurice, Mayotte, Tanzanie, Qatar…).

Sorry, this entry is only available in French.

Sorry, this entry is only available in French.

Sorry, this entry is only available in French.

Sorry, this entry is only available in French.

Sorry, this entry is only available in French.

Sorry, this entry is only available in French.

Our team wishes you all the best for 2018 !

Sorry, this entry is only available in French.

Lycée Bonaparte is an atypical institution, in more than one sense: it is located on the desert edge in the very constraining urban environment of Doha in Qatar, at close proximity to the high rise buildings; it actually hosts children from the kindergarten to those at high school, in a building with a very particular octagonal honeycomb floorplan. Originally conceived for 600 pupils, this French school had an astounding demand to accommodate more than 1400 children in its compound. The project envisages the refurbishment and the extension to the existing buildings, with an aim to accommodate 1900 pupils by 2018. The starting point was to recreate the consistency and the legibility of the building. The architectural project is designed around the old honeycomb building which represents the heart and the memory of the complex, and around which the extensions are conceived. The extensions, with the two floors height, provide for a contemporary architectural image. The part of the new buildings is on pilotis, to allow for the sight of the silhouette of the old building, while creating parking spaces and covered areas in the shadow where children spend their time during breaks. Special effort was invested to optimize the energy consumption of the buildings: solar protection, regulation of air conditioning, isolation... The extensions are made of a layer of porous screens – cobogos, made of precast matrix concrete which forms strong luminous filters. Constraints with regard to on-the-site work have oriented the project towards a phased construction schedule.

CONTRACTING AUTHORITY:Comité de gestion du lycée Bonaparte, French school of Doha
PLACE:Doha
TYPE OF OPERATION:Extension and refurbishment
SURFACE:10 200 Sqm
CALENDAR: 2018
AMOUNT OF THE WORKS:9.88M€
MISSIONS:

Lead architect

Share this project